Åsrå Gård

Rörost!

7th december 2010

Rörost!

posted in Blandat |

mjolk.jpg

Så var det då rörosten, man tager ca: 6 l mjölk ( riktig mjölk=opstöriserad mjölk med hög fetthalt ) ljummar den till 37 grader, rör i 3 msk ostlöpe, låter det stå ett tag så det ystar sig.

lope.jpg

Då ser det ut så här, med kardemumma, kanel och salt iblandat!

koka.jpg       igen.jpg

Sen är det bara att småkoka och åter koka ca: 3 timmar tog det!

red.jpg

Därpå redde jag med mjöl, mjölk och ägg!

klar.jpg    recept1.jpg

Före servering rör jag i vispad grädde och lite socker! Ett måste på Julbordet!

Bilderna är klickbara så att ni kan läsa receptet!

Uppdaterat: Glömde att påminna om tiderna för att hämta rörostmjölk, måndagen den 20 december eller  onsdagen den 22 december mellan kl. 15:00 och 18:00

Jäkta inte för mycket i jultider, ha lite skönt också!

 

 

Det finns 9 kommentarer till “Rörost!”

Du kan lämna din kommentar i formuläret längst ned.

  1. 1 Sonia:

    Mmmmm, gott, även om mitt recept (frÃ¥n Hassela, Hälsingland) är lite annnorlunda (inget ägg och ingen grädde). Men ett mÃ¥ste pÃ¥ julbordet, det hÃ¥ller jag med om 🙂

  2. 2 Micki:

    Gott gott men i vÃ¥r familj kallar vi det pank… är väl nÃ¥t HaverömÃ¥l kan jag tänka mig 🙄

  3. 3 Lizelotte:

    Måste prova att göra den. En ny favorit på julbordet kanske?

  4. 4 Maria Eriksson:

    Tack för receptet!
    Jag minns tydligt mjölkhämtning och -lämning som morfar och jag hjälptes Ã¥t med inför julbord pÃ¥ Huberget i mitten av 70-talet 🙂
    DÃ¥ var det mjölkkrukor som gällde och vi hämtade mjölk hos mÃ¥nga smÃ¥bönder för att lämna hos minst lika mÃ¥nga ”smÃ¥tanter” som stod för kokningen. NÃ¥gon dag senare hämtade vi den färdiga rörosten för leverans till Huberget.

    MÃ¥nga kaffestopp blev det efter vägen och alla konstaterade att ”oj, vad du har växt!” och ”vilken tur att morfar har pigan med sig”.

    I år ska julen firas hos mig med familj och jag kom på att jag gärna vill bjuda svärmor på rörost. Har hittat många recept, men det är klart att ett från Stöde och Åsrå hamnar högst på listan!

    GOD JUL
    från Maria, dotterdotter till Ivar och Hildur på Hällnäset

  5. 5 Annika:

    Har blivit bjuden pÃ¥ ”pank”. Den stod dÃ¥ bland sill och lax och uppmanades att ätas som förrätt. Är detta riktigt? Det känns för mig som att det är en efterrätt.

  6. 6 Eva:

    Jag är ingen expert pÃ¥ rörost, men själv äter jag den oftast till skinkan eller bara den! 😉

  7. 7 Rörostmjölkhämtningsdax! » Ã…srÃ¥ GÃ¥rd:

    […] Klicka här sÃ¥ finns det  recept pÃ¥ rörost! […]

  8. 8 Bernth-Ivar:

    Hej. Det finns två dateringar för mjölkhämtning på sidan.
    Är det den som står först på sidan? 19:e 14-19 och 20:e 7-11
    B-I

  9. 9 elsmari Bolin:

    Det är första gången jag ska göra rörost. Ska man röra i mjölken under tiden den kokar eller ska man låta bli.

Lämna en kommentar

😉 😐 😡 😈 🙂 😯 🙁 🙄 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗